BUTNIEUWS: DONDERDAG 3 SEPTEMBER 2015

FORBIDDEN
Zoals te zien op de foto: de opening was erg geslaagd. Uiteraard hield Paul een ontroerende toespraak en zaten wij met zakdoekjes in de hand te luisteren. 10 jaar BUT, wie had het durven dromen? Maar goed, voor zover wij weten is er vandaag dan wel echt taart, daar zijn we wel aan toe. Dat niet alleen, vanmiddag en vanavond zijn treden er talloze dichters op. Spits je oren. En hou je oren steeds gespitst, want vanavond is het POB music night, met o.a. Pigteeth en Team Wasted.

Uiteraard zijn er weer talloze films. Kijk in het programmaboekje voor het aanbod en voel je overweldigd. 

Naast alle feestelijkheden staan we nog even stil bij het overlijden van Wes Craven. Om 18.00 zal filmkenner Frank Schonwille vertellen over het belang van het werk van Craven. Daarna zal The Serpent and the Rainbow te zien zijn.

OPEN YOUR BUT!!
Vergeet niet, vergeet alles. Zorg dat je altijd chaotisch bent. Maak aantekeningen om ze kwijt te raken. Of laat ze deze week ter plekke op je arm tattooëren. Of schilderen, maar dan moet je tot zaterdag wachten. 


DE POEZIE-AMBASSADEUR SPREEKT:

Vanavond kaarten we met de duivel,

De inzet is 1 ledemaat per beurt.vanavond wint de de duivel zelfs.

Of die duivel nu Nikos van Tichelen, Damien of Derrel Niemeijer heet. 

De inzet word nu verhoogd met een hersencel per keer.

Een trapje hoger. Mensen dansten in kinderwagens,

er was een charmezanger, noise core en vreemdheid met de apen. Organisators haalden opgelucht adem. Hier gaan we dan.

Zie ze daar zwoegen de verdedigers van anders,de

Jongens en meisjes die vroeger door het sleutelgat naar films keken,

Te jong en verboden. Nu nog steeds geen trauma,s. de crew die zich elke

Dag opsluit om deze krant voor u neus te krijgen, de verzamelaar die meer verhalen heeft dan dvd,s

In​ aanbieding de​dappere soldaten van de trash die elke projectie U trash en underground aanreiken. Gewoon.

Om u goed fout te brengen. De vrijwilligers die hun huizen volpakken met regisseurs, Regisseurs die popelen om te weten wat u vind van hun pasgeborene. Dichters,bands,freaks en clowns gaan de pauzes geen pauzes meer maken.

De barcrew die u een pint biedt om u angst weg te slikken.

Dit is op drink my puke, en of er hoeren uit de versterkers kunnen komen. Stap in de zoete zonde en geniet. Morgen zijn we er weer en er weer.

En blijf voor u beseft dat je weer een jaar moet wachten voor je weer van goed fout in veelvoud kan houden. een vriend van de familie. Sven.

RYAN TIPT DAGELIJKS:
Mijn tip voor vrijdag? Eigenlijk kan ik vandaag niet 1 tip geven. Ik zou een hele krant vol kunnen schrijven met tips. Daar gaan we dan. Daarom tip ik bij deze het programma zoals ik hem zou kiezen. Als eerste de middag beginnen met de Testudon shorts. Dit zijn 26 shorts van het meest dwaze filmfestival van Japan. En dat zegt heel wat! Ik verwacht veel bizarre dingen te zien. Daarna de gratis voorstelling van Kung Fury. Vervolgens Hollandse glorie met Willem van Batenburg. Het is teveel!

BUT TV:
Ze zijn er weer: het team van BUT TV! In de krochten van de Nieuwe Veste zijn ze weer druk aan het  filmen en editen om u op de hoogte te houden van het laatste BUT nieuws. Op het plein zal een televisie staan zodat u er niets van hoeft te missen. Uw presentator Frank Schonewille doet verslag van het festival en er zijn uiteraard weer volop interviews met regisseurs en gasten te bekijken. 

BUT DICHTERS & PERFORMERS:
Aanzet tot veelbelovend nevenprogramma tevens stevig startsein tot een fantastisch BUTFF. Drink my Puke, echte onvervalste NoiseGrindPunk met Gert Vanlerberghe aan het roer, scheurde gisterenavond het laatste velletje dat BUTFF nog gesloten hield met veel kabaal doormidden. Tegelijk gaf het de aanzet tot een veelbelovend nevenprogramma dat vandaag begint met het dichterspodium. Te gast zijn een aantal Poëziebusdichters en Vitalskie, de nachtburgemeester van Antwerpen.

Morgen, vrijdag 4 september, staat het BUTpodium in het teken van performance­-art. Met de net aan AKV St. Joost afgestudeerde Imke Zeinstra. Haar motto: ​“Everything I do and think is about love. Feel the attraction, adore me.” ​Zij klinkt zich vast aan één plek en transformeert tot beeld. Met verder nog de OnBUTman, en de performers Hannah Krol en Monique Hendriks. Aan het begin van de avond treedt Nick J. Swarth. Deze ex­-stadsdichter van Tilburg, performer, muzikant en beeldend kunstenaar trad al eerder met veel succes op bij dit festival. Daarna komt Derrel Niemeijer met zijn futuristisch anarchistische kledinglijn het plein onveilig maken. Kijk uit je doppen maar houd ze goed vast.

DE ONBUTSMAN:
De onBUTsman is het beu.

Ik ben het beu. Na 10 jaar onBUTsman is het wel welletjes. De eerste vier jaar functioneerde ik incognito. De laatste zes jaar opereerde ik volledig in openbare functie. In deze 10de BUTFF groeit het me als onBUTsman boven het hoofd. In een zobenoemd vogelnestje liggen al de eieren te broeden voor de volgende generatie. Ik ben op. Het wordt tijd en ruimte voor een op-volger. Hij of zij of het moet vooral ook op zijn.

BUT EXPOSITIE:
Martijn Stadhouders maakt al jaren foto’s voor BUT. Hem is gevraagd een kleine selectie van zijn foto’s te maken. Geen eenvoudige opgave voor iemand die zoveel goede foto’s maakt. Uiteindelijk selecteerde hij er 20. Deze zijn te zien bij de trappenhal naar zaal 3&4. Naast de 20 foto’s kun je ook nog meer foto’s zien op de slideshow. Ooit fotografeerde Stadhouders vooral concerten, dat is terug te zien in zijn foto’s. Daarnaast fotografeert hij de performers. Een enkele foto is geënsceneerd, maar de voorkeur van Stadhouders liggen in de onverwachte en ongeplande momenten, zoals op de foto hiernaast, waarop Theo Huijgens te zien is. Gemaakt op het Butfilmfestival in 2011.